Інформація про товариство :: Оперативна інформація
http://new.kirgas.com/news/?2013/70

Скраплений газ: різні ціни, різні ситуації.

25 липня 2013 р.

Скраплений газ: різні ціни, різні ситуації.

Протягом 2013 року відмічається тенденція щодо збільшення кількості звернень споживачів, яких турбує питання забезпечення скрапленим газом.

За встановленим порядком, закупівлю скрапленого газу для побутових потреб населення (за пільговою ціною, що склалась ще в 2011р.) облгази здійснюють тільки на щомісячних загальноукраїнських спеціалізованих аукціонах (що скеровуються уповноваженою біржею). Як і в минулому році, трапляються ситуації, коли подані заявки задовольняються неповністю.

Наприклад, за розрахунками, середньомісячна поточна потреба в скрапленому газі для Кіровоградської області у травні 2013 року склала 255 тонн, а на аукціоні ВАТ "Кіровоградгаз" мало змогу отримати лише 125 тонн. У червні при потребі 255 тонн - лише 100 тонн. Внаслідок цього виникають певні перебої в забезпеченні мешканців області скрапленим газом в балонах.

Слід зазначити, що решта скрапленого газу, який виробляється нафто- та газопереробними підприємствами країни реалізується за ринковою (не дотаційною) ціною та звичайними ринковими способами. На цих сегментах ринку реалізацію газу провадять інші комерційні підприємства (мережі автозаправок, приватні підприємства). Чимало споживачів задовольняють свої потреби в скрапленому газі через цих постачальників.

В умовах, що склалися, обласне газопостачальне підприємство вимушене застосовувати почергове забезпечення абонентів, з пропорційним розподілом наявних обсягів серед районів області. По мірі збільшення обсягів скрапленого газу що виділяється на спеціалізованих аукціонах для населення, всі абоненти, які надали заявки, поступово будуть забезпечені скрапленим газом.