Інформація про товариство Оперативна інформація  

Інформація про завершення ремонтно-відновлювальних робіт з газопостачання мкр. Балашівка

10 жовтня 2016 р.

     З 03.10.2016 р. ВАТ «Кіровоградгаз» проводило роботи з відновлення газопостачання мікрорайону Балашівка у м. Кропивницький. Роботи виконувались цілодобово працівниками інженерно-експлуатаційного департаменту та аварійно-диспетчерської служби ВАТ «Кіровоградгаз».
     Після виконання аварійно-відновлювальних робіт, достроково, 5.10.2016р. ( по плану з 8:00 6.10.2016р.), ВАТ «Кіровоградгаз» було розпочато роботи з відновлення газопостачання багатоповерхових житлових будинків по вул. Кременчуцькій у м. Кропивницькому. Під час відновлювальних робіт з газопостачання житлових будинків виконувалась контрольне опресовування (випробування на щільність) газових розподільчих мереж мікрорайону.
     При виконанні вищезазначених робіт спостерігалося значне падіння тиску в мережах по вул. Київській та І Залізничній, що перевищувало допустимі норми, тому виконання пуску газу було затримано.
     Основною причиною падіння тиску стало те, що не всі власники домоволодінь надали доступ працівникам ВАТ «Кіровоградгаз» для проведення технічного обслуговування систем газопостачання житлових будинків.

     Основними причинами не надання доступу працівникам ВАТ «Кіровоградгаз» до своїх помешкань стала експлуатація газового обладнання з грубими порушеннями Правил безпеки систем газопостачання (далі Правила безпеки), а саме:

  • самовільно встановлене або замінене газове обладнання;
  • порушення в роботі системи димовідведення та вентиляції;
  • до газопроводів відсутній доступ для обслуговування;
  • газове обладнання експлуатується в несправному стані. 

     При допущенні вищеперерахованих порушень, виникає загроза життю мешканців будинків від отруєння чадним газом, удушення або вибухи від допущених витоків газу.
      Таке нехтування Правилами безпеки під час експлуатації газового обладнання може призвести до нещасних випадків з можливими жертвами та до руйнування помешкань громадян.Траплялися окремі випадки, коли громадяни помилково, не розуміючи необхідності, не допускали працівників ВАТ «Кіровоградгаз» до проведення планового технічного обслуговування (ПТО) газового обладнання (на даний час виконується безкоштовно). Звертаємо увагу, що виконання регламентних робіт є запорукою безпечного споживання газу, а нехтування безпекою – причина аварійних ситуацій!
     Протягом 7-го та 8-го жовтня неодноразово проводилися контрольні опресовування розподільчих мереж, результати яких не давали змоги почати роботи з відновлення газопостачання мешканцям мікрорайону Балашівка. Паралельно проводилася робота з громадою, роз’яснювалася необхідність проведення регламентних робіт на газорозподільчих мережах та обстеження  газового обладнання.
     І тільки 9.10.2016р. о 9:00, після чергового проведення контрольного опресовування розподільчих мереж газопостачання (виконувалося о 07:20 год.), яке показало задовільні результати, почато роботи з відновлення газопостачання житлових будинків мкр. Балашівка у м. Кропивницькому.
     Ще однією причиною не допуску є те, що мешканці тимчасово не проживають (знаходяться в лікарні, відрядженні тощо). За такими адресами проводилась ретельна робота як з їх сусідами, так і з головами квартальних комітетів, які поставилися з розумінням до цієї проблеми.
     Окремі слова вдячності висловлюємо головам квартальних комітетів – Френтовій Л.П. та Головко О.М., та громаді мікрорайону. Завдяки їх активній позиції, небайдужості, та організованості мешканців мікрорайону Балашівка, працівникам ВАТ «Кіровоградгаз» було надано доступ до більшості домоволодінь для виконання регламентних робіт. В період з 9:00 год. 9.10.2016р. по 8:00 год. 10.10.2016р. проведено відновлення газопостачання 1 139 помешкань, ще в 217 виконуються роботи з пуску газу згідно вимог нормативних документів.
     В ході виконання відновлювальних робіт були непоодинокі випадки виявлення витоків газу як на внутрішніх, так і на зовнішніх газопроводах домоволодінь.
     Тому ще раз наголошуємо на необхідності допуску кваліфікованих працівників ВАТ «Кіровоградгаз» до кожного домоволодіння для вчасного та якісного обстеження газопроводів та газоспоживчого обладнання абонентів.


Інженерно-експлуатаційний департамент ВАТ "Кіровоградгаз"