Інформація про товариство Оперативна інформація  

Про проходження опалювального сезону у м. Кропивницькому на об’єктах, в яких здійснює теплопостачання КП «Теплоенергетик»

30 листопада 2016 р.

 На сьогодні існує загроза припинення газопостачання КП «Теплоенергетик" по причині відсутності закуплених об’ємів природного газу у НАК «Нафтогаз України».

Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2015 р. № 758, Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» повинна постачати природний газ виробникам теплової енергії на умовах:

  • відсутності у виробника теплової енергії заборгованості перед НАК «Нафтогаз України» за використаний природний газ;
  • або відсутності у виробника теплової енергії заборгованості (без урахування штрафних санкцій) перед НАК «Нафтогаз України» за спожитий до 1 січня 2016 року природний газ за всіма укладеними з НАК «Нафтогаз України» договорами постачання природного газу, а також здійснення поточних розрахунків за використаний природний газ;
  • або рівень розрахунків виробника теплової енергії станом на 25 число місяця, що передує місяцю постачання природного газу (без урахування штрафних санкцій), за всіма укладеними з НАК «Нафтогаз України» договорами постачання природного газу становить не нижче 90 відсотків;
  • або в наданні НАК «Нафтогаз України» та виконанні виробником теплової енергії погодженого виконавчим органом ради графіка погашення заборгованості (рівними частинами до 1 січня 2021 року з розбивкою за всіма договорами з НАК «Нафтогаз України»).

За даними постачальника газу, НАК «Нафтогаз України», заборгованість КП «Теплоенергетик» з урахуванням минулого періоду станом на 29.11.2016 р. складає понад 139,9 млн. грн. (за 2014-2016 рр.), в тому числі більше 9,0 млн. грн. за спожитий природний газ на власні потреби (у 2015 році). Рівень розрахунків за 2016 рік складає 44%.

Крім того, даним підприємством не укладені обов’язкові договори постачання природного газу на власні потреби та для виробництва теплової енергії, яка споживається підприємствами, організаціями та іншими споживачами (крім бюджетних установ/організацій) та здійснюється несанкціонований відбір природного газу із газорозподільних мереж ВАТ «Кіровоградгаз».

За період січень-квітень 2016 року підприємством КП «Теплоенергетик» вже несанкціоновано спожито природного газу в обсязі 3,26 млн. куб. м. на суму 25,7 млн. грн.

ВАТ «Кіровоградгаз» зверталось до даного підприємства з вимогою врегулювання зазначених питань, документального оформлення фактично спожитих обсягів природного газу за поточний період та в майбутньому, недопущення виникнення небалансу природного газу та припинення несанкціонованого відбору природного газу, одночасно інформувало про ці події міську владу Кропивницького.

Враховуючи заборгованість КП «Теплоенергетик» за спожитий у минулі періоди природний газ, дуже низький рівень розрахунків, відсутність у жовтні 2016 року графіку погашення заборгованості, НАК «Нафтогаз України» не підтвердила заявлений обсяг природного газу на жовтень 2016.

За жовтень 2016 року обсяг газу, який було несанкціоновано відібрано КП «Теплоенергетик» з розподільних мереж Товариства склав 1,57 млн. куб. м. на суму 22,7 млн. грн.

З причини високої заборгованості та відсутності договорів постачання газу, НАК «Нафтогаз України» відмовила КП «Теплоенергетик» в підписанні актів приймання-передачі природного газу за жовтень 2016 року.

Таким чином, обсяги природного газу, спожиті КП «Теплоенергетик» у жовтні 2016 року, ВАТ «Кіровоградгаз», як Оператор газорозподільних мереж (ГРМ), має кваліфікувати як небаланс природного газу та обраховувати їх вартість за подвоєною ціною закупівлі природного газу, що передбачено п.4 глави 5 розділу YI Кодексу ГРМ.

Визначена таким чином вартість обсягів природного газу стане непідйомним тягарем для КП «Теплоенергетик»  та може стати причиною його банкрутства. 

Для вирішення ситуації та відновлення стабільної роботи підприємства, КП «Теплоенергетик» необхідно у стислі терміни врегулювати свої відносини з постачальником природного газу НАК «Нафтогаз України», а саме:

  • укласти угоди реструктуризації існуючої заборгованості;
  • провести розрахунки за газ в частині сум, які не підлягають реструктуризації (близько 9 млн. грн. (за спожитий природний газ у минулі періоди для забезпечення власних потреб ТЕЦ));
  • забезпечити укладання договорів для споживання природного газу для власних потреб.

 У зв’язку з тим, що Кіровоградська ТЕЦ, яка знаходиться у оперативному управлінні КП «Теплоенергетик», є цілісним майновим комплексом, що належить місцевій громаді м. Кропивницький, вважаємо, що органи місцевого самоврядування повинні приймати більш активну участь у вирішенні ситуації, що склалася. Міська влада не повинна залишатися осторонь проблеми, а своїми діями та принциповою позицією допомогти вийти зі складної фінансової ситуації, цим самим демонструючи свою стурбованість ситуацією та піклування про мешканців міста.

Якщо ж не приймати активних дій, направлених на виправлення ситуації, – вона сама не вирішиться, та призведе до припинення незаконного споживання газу.
Маємо надію, що в домівках мешканців міста буде завжди тепло та затишно.

Департамент по обліку природного газу.