Інформація про товариство :: Оперативна інформація
http://new.kirgas.com/news/?2018/230

Новий опалювальний сезон: запрошення до розмови

28 серпня 2018 р.

 Запропонувати поговорити можна різними способами: зателефонувати, списатися, відправити офіційне запрошення, заінтригувати і навіть примусити ... А можна ось так - окресливши проблеми, які можуть виникнути, якщо розмова не відбудеться.

Проблеми можуть торкнутися опалювального сезону, який невідворотно наближається у Кропивницькому. Коли місцева влада разом з теплогенеруючими підприємствами опинялася в безвиході, вона допомагала КП «Теплоенергетик» та «погрожувала» повернути в комунальну власність ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА». Далі загроз це не пішло. Але навіть якщо і піде (хоча вже пізно), хочеться навести приклад столиці.

Інформація про це з усіма подробицями є в інтернеті. А якщо коротко, то ситуація наступна. Київська міська рада вирішила повернути в комунальну власність майно, яке було передано в оренду «Київенерго». Приймали в КП «Київтеплоенерго». Виявилося, що це не так просто, одним рішенням сесії це зробити нереально. НАК «Нафтогаз України» не уклав угоди про постачання газу з новим тепловиком. Причина в тому, що в законі про теплопостачання є пункт, який зобов`язує нове підприємство прийняти борги попередника.

«Нафтогаз» наполягає на сумі заборгованості в розмірі 4,8 мільярда гривень. При цьому близько 1,2 млрд. грн з цієї суми - штрафи і пені. Столична міська адміністрація заявила, що тіло боргу обговорювати буде, але про пені і штрафи мова йти не може. Суди та інші позови - в результаті «Нафтогаз» не пішов на укладення договору з новоствореним підприємством, номінацій у комунального тепловика немає. Тому Київ сьогодні без гарячої води.

Столиця пішла на укладення договору про покупку газу за комерційною ціною, яка значно вища за ціну, по якій НАК поставляє газ для підприємств ТКЕ за наявності номінацій. Різницю в ціні компенсує міський бюджет. За рахунок яких коштів і обмеження яких статей - невідомо. Що буде до початку опалювального сезону (без номінацій) - теж невідомо.

Є лобісти внесення змін до закону про теплопостачання, якими визначається, що новий тепловик є непричетним до боргів компанії-попередника. Експерти кажуть, що це буде нонсенс, це шлях в нікуди. В кінцевому підсумку за все заплатить споживач, тобто населення...

ВАТ «Кіровоградгаз» поки не знає, в якій стадії переговори про повернення місцевого «Кіровоградтепло» з оренди в комунальну власність. Тема давня, активно обговорювана, але реальних кроків щодо її реалізації не видно. Що стосується боргів, то ситуація по розрахунках за розподіл газу практично не змінилася: на сьогоднішній день у КП «Кіровоградтепло» є передоплата, а у «Теплоенергетика» є невеликий борг, але він не особливо істотний і включений в договір про реструктуризацію. А проблема балансування (це газ, відібраний без номінацій, тобто, фактично, вкрадений) залишилася, на жаль. Платежів як не було, так і немає.

Про номінації (підтвердження оплати газу) треба було думати ще вчора, або навіть позавчора, про що «Кіровоградгаз» невпинно нагадує. Правда, є можливість отримати номінацію навіть 14 жовтня, напередодні офіційного початку опалювального сезону. Але якщо цього не буде - газу теж не буде. Опалювальний сезон не почнеться! І причина буде не в «Кіровоградгазі», а в підприємствах ТКЕ, яким НАК «Нафтогаз України» не дозволить відбирати з ГТС неоплачений газ.

Саме час стривожитися керівництву Кропивницького. Адже це соціальна сфера, це люди, і безсонні ночі вже зараз повинні бути не тільки у тепловиків, а й у міської влади. З огляду на те, що питання компенсації несанкціоновано відібраного (читай «вкраденого») газу минулого опалювального сезону з мертвої точки не зрушино, допускати розкрадання газу (несанкціонований відбір) в майбутньому опалювальному сезоні «Кіровоградгаз» точно не буде!

Треба вирішувати проблему. ВАТ «Кіровоградгаз» - не вороги населення і соціальної сфери. Що робити? Не хочеться говорити про безвідповідальність або, ні в якому разі, про навмисне нагнітання ситуації. Але, можливо, не всі розуміють наслідки? Якщо зараз спека, це не означає, що прийдуть морози, і люди не будуть вимагати тепла в квартирах, за яке вони платять. Будуть!

«Не знати профільну «нормативку» і не розуміти її - це більше, ніж безвідповідальність», - кажуть в «Кіровоградгазі». Може, є сенс зустрітися газовикам і тепловикам і зрозуміти, чи є взаємне розуміння ризиків, наслідків, відповідальності? Тим більше що на нещодавній нараді в Кіровоградській облдержадміністрації було заявлено про включення «Нафтогазом» кількох ТКЕ Кіровоградщини до переліку тих, хто може не отримати номінації на газ в майбутньому опалювальному сезоні. «Згідно з дорученням віце-прем`єр-міністра України Володимира Кістіона керівникам спільно з органами місцевого самоврядування необхідно терміново вирішувати це питання, адже саме від їхніх дій буде залежати, чи почнеться вчасно опалювальний сезон у Кропивницькому та Олександрії», - зазначила директор обласного департаменту ЖКГ Ольга Довжук.

З огляду на викладене вище, ВАТ «Кіровоградгаз» запрошує до розмови, «круглого столу», наради (на вибір) керівництво міста Кропивницький, керівників теплогенеруючих підприємств, щоб не залишитися взимку без тепла. Час знайти спільну мову.

Прес-служба ВАТ «Кіровоградгаз».