Інформація про товариство :: Оперативна інформація
http://new.kirgas.com/news/?2018/232

Опалювальний сезон: потрібно встигнути

19 жовтня 2018 р.

 Якщо ви запізнилися на потяг і бачите, як він від`їжджає, у вас є два виходи: змиритися з тим, що трапилося, або наздогнати і застрибнути в останній вагон. Другий варіант оберуть ті, хто прагне рухатися вперед. Ще може встигнути застрибнути в останній вагон теплопостачальне підприємство Кропивницького «Кіровоградтепло»...

Тепла осінь дозволила відтерммінувати початок опалювального сезону. Але він неодмінно настане, хоча, можливо, не для всіх. Ті, хто залежить від комунального підприємства «Теплоенергетик», можуть не турбуватися: номінації отримані, газ, а значить і тепло, буде. А ось ДП «Кіровоградтепло» ТОВ ЦНТІ УНГА досі без номінацій. Чим це загрожує? Повторенням ситуації, що склалася в минулому опалювальному сезоні.

Нагадаємо: рік тому опалювальний сезон почався несвоєчасно, кілька разів від газу відключалися котельні в зв`язку з боргами і відсутністю номінації у підприємства «Кіровоградтепло». Це викликало соціальну напругу, взаємні звинувачення газовиків і тепловиків. З проблемами, але перезимували. І з травня нинішнього року ВАТ «Кіровоградгаз» почало «переписку» з підприємствами ТКЕ області. У листах тепловики попереджали про те, що «сани треба готувати влітку».

НАК «Нафтогаз України» всім підприємствам ТКЕ розіслав проекти договорів на постачання  газу. Документи містили певні умови. Всі, хто їх виконав, отримали підписані договори і номінації. Це був своєрідний тест, який ті, хто пройшли, вчасно і без проблем почнуть опалювальний сезон.

«Ми хвилювалися з приводу трьох підприємств області: двох кропивницьких та одного олександрійського, - розповів голова правління ВАТ «Кіровоградгаз» Олександр Гладкий. - На щастя, олександрійці і КП «Теплоенергетик» номінації отримали. З «Теплоенергетиком» ми вже пройшли передпускову підготовку, прогнали всі вузли обліку, все перепломбовували. Починається зняття пломб, і як тільки буде дано старт опалювального сезону - підприємство почне подавати тепло. Воно повністю готове: досягнутий необхідний рівень розрахунків, укладено договір реструктуризації боргу. Це далося нелегко, і допомога міської влади тут очевидна. Всі спірні питання врегульовані, і результат - заповітна номінація. Як би не намагалися представити нас монстрами і ворогами городян, ми щиро раді, що відкриваємо засувки. А ось підприємство «Кіровоградтепло» ми не розуміємо».

За словами голови правління ВАТ «Кіровоградгаз», ДП «Кіровоградтепло» ТОВ ЦНТІ УНГА договір з «Нафтогазом України» підписало, але номінації не отримало. Доводиться констатувати, що компанія вирішила повторити досвід минулого року. Замість активних дій в пошуках виходу з ситуації тепловики надсилають газовикам листи ультимативного характеру, в яких цитують вирвані з контексту фрази розпорядження Кабміну про особливості опалювального сезону 2018-2019 років. Так, в документі є твердження про те, що оператор ГРМ зобов`язаний поставляти газ. Але немає фрази «за будь-яких обставин». В кінці розпорядження прописані обов`язки і тепловиків, і органів місцевого самоврядування.

«Керівництво «Кіровоградтепло» пише на нас скарги в НКРЕ про те, що ми не провели пробні пуски котелень. А ми не можемо їх проводити, тому що номінації немає ні на яку кількість газу. Для пробного пуску газ повинен рухатися, але для його руху немає підстав», - пояснив Олександр Гладкий.

Хочеться, щоб споживачі послуг «Кіровоградтепло» розуміли, що сьогодні їхній постачальник тепла поводиться некоректно і безвідповідально. І не хочеться, щоб на цій темі спекулювали, були провокації, безпідставні звинувачення газовиків в тому, що вони залишили місто без тепла. «Кіровоградгаз» робив все, що міг: стукав у всі двері, дзвонив в усі дзвони. Ще є час врегулювати ситуацію. Його мало, але він є. Чи є прагнення і бажання тепловиків не зірвати опалювальний сезон - побачимо зовсім скоро.

Прес-служба ВАТ «Кіровоградгаз».