Інформація про товариство :: Оперативна інформація
http://new.kirgas.com/news/?2019/262

«Кіровоградгаз» - перший в Україні по впровадженню NB-IoT

16 жовтня 2019 р.

 «Кіровоградгаз» першим в країні візьме участь у проекті з передачі даних зі Smart-лічильників газу на основі стандарту передачі даних NB-IoT. Минулого року в Україні були сертифіковані Smart-лічильники виробництва Pietro Fiorentini S.p.A. І вже сьогодні керівництво ВАТ «Кіровоградгаз», представники Pietro Fiorentini S.p.A., «БТК-Центр Комплект» (офіційний дистриб’ютор Pietro Fiorentini S.p.A.) обговорили можливість запуску пілотного проекту з передачі даних зі Smart-лічильників газу на основі стандарту передачі даних NB-IoT. Провайдером послуг мобільної передачі даних NB-IoT виступила компанія Vodafone Україна, яка забезпечить покриття мережі для Smart-лічильників.

 

Smart-лічильники виробництва Pietro Fiorentini S.p.A. забезпечують «розумну» систему обліку газу в Україні. Крім передачі даних, вони дають можливість аналізувати споживання газу в цілому, гарантують високу точність обліку газу, унеможливлюють людський фактор під час збирання показників. До того ж, «розумні» лічильники захищені від несанкціонованого втручання та стійкі до впливу навколишнього середовища.

 

NB-IoT (Narrow Band Internet of Things) - стандарт стільникового зв`язку для пристроїв телеметрії з низькими обсягами обміну даними. Розроблено консорціумом 3GPP в рамках робіт над стандартами стільникових мереж нового покоління. Призначений для підключення до цифрових мереж зв`язку широкого спектра автономних пристроїв: медичних датчиків, лічильників споживання ресурсів, пристроїв «розумного» будинку і т.ін.

 

На початку року оператор Vodafone Україна закінчив тестування власної мережі «інтернету речей» за технологією NB-IoT у Києві та Харкові, завдяки чому клієнти та партнери компанії зможуть використовувати найбільш сучасну в світі технологію передачі даних, яка відрізняється низьким енергоспоживанням, високою проникаючою здатністю та захищеністю.

 

Учасники проекту з впровадження новітніх технологій схвально оцінили  готовність «Кіровоградгазу» першим серед газових служб України перейти до передачі даних у стандарті NB-IoT. «Ми переконані в доцільності впровадження Smart-систем в газовий облік, - у свою чергу зазначив голова правління ВАТ «Кіровоградгаз» Олександр Гладкий. - Це дасть можливість онлайн-моніторингу статистики споживання газу як окремої будівлі, міста, так і – в майбутньому - країни  в цілому».

 

Прес-служба ВАТ «Кіровоградгаз».