Інформація про товариство Оперативна інформація  

Недбайливий платить вдвiчi

3 листопада 2016 р.

     В жовтні 2016 року на території області розпочався опалювальний сезон. Однак не всі теплопостачальні підприємства мають належну підготовку.
     Так, СП-ТОВ «Світловодськпобут» (м. Світловодськ) не має укладених договорів на постачання природного газу для виробництва теплової енергії, та, як наслідок, не виділені планові обсяги природного газу на жовтень та листопад 2016 року. 
ВАТ «Кіровоградгаз» зверталося до СП-ТОВ «Світловодськпобут» з вимогою врегулювання зазначених питань, документального оформлення фактично спожитих обсягів природного газу за поточний період та в майбутньому. Одночасно інформувало про ці події міського голову міста Світловодська.
     Станом на 3 листопада 2016 року СП-ТОВ «Світловодськпобут» не вжито дієвих заходів для врегулювання порушених питань.
     Не зважаючи на це, 18 жовтня 2016 року, при перевірці котелень СП-ТОВ «Світловодськпобут» працівниками Світловодського управління з експлуатації газового господарства ВАТ «Кіровоградгаз», виявлено відсутність раніше встановлених пломб на вхідній запірній арматурі та несанкціонований відбір природного газу із газорозподільних мереж, про що були складені відповідні акти. 
     Тобто, СП-ТОВ «Світловодськпобут» самостійно, з власної ініціативи та без попередження ВАТ "Кіровоградгаз", почало відбір природного газу, шляхом пошкодження (зняття) пломб з вхідної запірної арматури.
     В разі не врегулювання наведених фактів (укладення договору на постачання природного газу та документальне оформлення обсягів спожитого природного газу) обсяги фактично використаного СП-ТОВ «Світловодськпобут» в жовтні та листопаді 2016 року природного газу, без належного документального оформлення, будуть класифіковані як небаланс природного газу. Вартість небалансу згідно п.4 глави 5 розділу VI Кодексу газорозподільних систем (далі Кодекс ГРМ), затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2494,  ВАТ «Кіровоградгаз», як Оператор газорозподільних мереж, буде розраховувати за формулою, визначеною Кодексом ГРМ з коефіцієнтом компенсації k=2.0 по ціні закупівлі природного газу ВАТ «Кіровоградгаз» для покриття втрат і виробничо-технологічних витрат газу в ГРМ (встановлена на рівні ціни для промислових підприємств та інших суб’єктів господарювання) у відповідний період.
     Іншими словами, СП-ТОВ «Світловодськпобут», продовжуючи несанкціонований відбір природного газу та не маючи укладених договорів на постачання природного газу, свідомо продовжує накопичувати борги, що ставить під загрозу продовження подачі тепла в домівки населення м. Світловодськ.
     Тільки за жовтень 2016 року об’єм несанкціонованого відбору природного газу СП-ТОВ «Світловодськпобут»  склав 864,196 тис.куб м., що у грошовому еквіваленті , з урахуванням коефіцієнту k=2.0 складає 12 472 214, 94 грн.

     До того ж, станом на 01.11.2016 р., загальна заборгованість теплопостачальних підприємств області за спожитий природний газ складає 256 033 322,53 грн.,
з них 48 319 746, 19 грн. – борг за поточний рік.