Інформація про товариство Оперативна інформація  

Ризики майбутнього опалювального сезону, або Чи будемо з теплом?

17 липня 2018 р.


Опалювальний сезон 2017/2018 в Кропивницькому був складним. Двічі за зиму на кілька днів без тепла залишалися житлові будинки, школи, дитячі садки. Без тепла, але не без газу! Саме на цьому буде акцентований наступний матеріал.

«На пальцях»

Домовимося відразу: слова будуть зрозумілі всім, цифрами смітити не будемо. Словом, покажемо на пальцях, що відбувається в сфері, пов`язаній з газопостачанням та теплозабезпеченням Кропивницького.

Яка роль «Кіровоградгазу» в теплозабезпечення області? Не всі це розуміють, тому варто пояснити. Облгаз - це «перевізник». Є продавець - НАК «Нафтогаз України» і покупець - ТКЕ (підприємства, які постачають тепло). Між ними існують певні домовленості.

Тепер - «на пальцях». Певний продавець товару знаходиться на одному краю країни (НАК «Нафтогаз»). На іншому є покупець, який хоче купити товар (ТКЕ). Природно, їм потрібен перевізник (машина для доставки, якщо вже зовсім просто), і це облгаз. Покупець, замовляючи товар (газ, в нашому випадку), укладає з продавцем договір, домовляється про порядок погашення боргів і надає гарантію від банку про платоспроможність. Зробивши ці три чарівні кроки, покупець отримує довгоочікувану номінацію, і це зелене світло для перевізника-облгазу: товар можна доставляти.

Якщо ці три чарівних кроки не зроблено - продавець не дає покупцеві номінацію, і це червоне світло для перевізника-облгазу: товар не доставляти! У перевізника (облгазу) є обов`язки перед продавцем («Нафтогазом»). У разі непідтвердження покупки, він не може віддати товар (газ).

Трапляється так, що покупець (ТКЕ) вирішує, що це червоне світло - не таке вже й червоне, тим більше, оно скільки машин з товаром (сплачених іншими покупцями). Він самовільно зриває пломби і забирає чужий товар (газ). Так було в Кропивницькому.

Підприємства ТКЕ товар (газ і тепло) продають, але грошей не платять. У цьому випадку продавець («Нафтогаз») пред`являє претензії перевізнику (облгазу): віддав товар - заплати сам і заплати з коефіцієнтом, тобто більше, ніж звичайна вартість товару.

Облгази отримують гроші за розподіл газу, або за доставку вантажу (транспортні витрати). Так склалося в українській ГТС. Вони зобов`язані доставити газ (завідомо куплений) в мережі ТКЕ.

Коріння міських проблем

Проблеми у тепловиків з облгазами виникають практично кожного опалювального сезону. Залежно від діючих в опалювальному сезоні законодавчих актів тема відключень або переходить в активну фазу, або сторони просто обмінюються люб`язностями... При цьому фінансових претензій одна до одної у них раніше не виникало.

Все кардинально змінилося в цьому сезоні. На облгаз непідйомним тягарем лягло балансування, і стало не до люб`язностей. Так співпало, що цей опалювальний сезон довелося проходити новому керівнику «Кіровоградгазу» Олександру Гладкому, і весь негатив, пов`язаний з відключенням тепловиків, повної мірою ліг на нього.

Громадські діячі та представники влади в своїх аргументах проти відключення від газу підприємств ТКЕ посилалися на постанову Кабміну. Дійсно, в Законі України «Про теплопостачання» до червня 2015 року діяла пряма заборона на відключення газу в опалювальний період. Це було раніше. Але останнє розпорядження (не постанова і не закон!) з цього питання звучить інакше: облгазу «забезпечити розподіл». Раніше було конкретно: «забороняється припиняти газопостачання підприємств ТКЕ».
У цьому, останньому, документі значиться, що «органи місцевої влади зобов`язані контролювати розрахунки підприємств ТКЕ з постачальником» і в разі потреби допомагати. При виконанні умов - повних розрахунків - передбачається отримання номінацій. І, відповідно, «Кіровоградгаз» зобов`язаний забезпечити розподіл газу, підтвердженого номінацією.

Вийшло так, що тепловики після слів «зобов`язаний забезпечити» поставили крапку, тобто трактували розпорядження Кабміну по-своєму ...

«Листи щастя» і спроби домовитися

Сезон закінчився. Уже в травні почалася перша хвиля «листів щастя» на адресу ТКЕ. Листи-попередження отримали всі тепловики, мерія Кропивницького і облдержадміністрація. У листах містилася інформація про те, як підприємства ТКЕ закінчили сезон, який рівень розрахунків, які заборгованості. Згідно з листами, два підприємства ТКЕ Кіровоградської області («Теплоенергетик» та «Кіровоградтепло») мають неврегульовані обсяги газу з послуг балансування. Це газ, який «Теплоенергетик» відібрав у жовтні, а «Кіровоградтепло» - в жовтні, листопаді та грудні (пам`ятаєте - на червоне світло світлофора відібрали оплачений іншими покупцями газ).

Питання, чи відібрали вони це несанкціоновано,  не є спірним. Є відповідні акти, підписані двома сторонами - газовиками і тепловиками. Всі зійшлися на тому, що газ був узятий несанкціоновано. А в ідеалі, тобто за законом, якщо підприємство не має номінації, воно самостійно закриває засувки, запрошує газовиків, щоб ті опломбували ці засувки, склали акт, і не відбирає газ до врегулювання ситуації.

На сьогоднішній день «Теплоенергетик» має сплатити послугу балансування в сумі 14 мільйонів гривень, «Кіровоградтепло» - майже 200 мільйонів!

Суми значні, але платити доведеться. Найцікавіше те, що цих заборгованостей можна було уникнути. Чомусь з 18 підприємств ТКЕ, що функціонують в Кіровоградській області, тільки два, які знаходяться в Кропивницькому, не справляються з оплатами і з номінаціями. Область одна, економічна ситуація однакова, непросто всім. Але, наприклад, Олександрія та Світловодськ справляються, показують динаміку розрахунків, отримують номінації, а «Теплоенергетик» та «Кіровоградтепло» начебто працюють в іншій країні.

На початку року, в самий розпал опалювального сезону, Олександр Гладкий заявляв: «Відповідальність за те, що відбувається в сфері ЖКГ, лежить на плечах місцевих органів влади. Від моторності і бажання щось покращувати в своїй роботі в існуючих правових рамках залежить життя і нормальне функціонування 250-тисячного обласного центру. Ми в цьому процесі - партнери мерії Кропивницького та інших міст, селищ, сіл нашої області». Але прагнення до діалогу і партнерства виявилося одностороннім.

У пошуках панацеї

Що можна зробити, щоб наступний опалювальний сезон не був проблемним? Все просто і в той же час складно. До жовтня підприємства ТКЕ повинні мати номінації. Вони ж виділяються в разі, якщо укладається договір з постачальником - «Нафтогазом». Номінація не виділяється, якщо до початку опалювального сезону є заборгованості за попередні сезони. У наших двох теплопостачальних підприємств борги, як зазначалося вище, є.

Але і це ще не безвихідь. Тепловики можуть укласти договір про реструктуризацію боргу. Він підписується за умови надання гарантій погашення боргу: або банківська гарантія, або гарантія місцевої влади, або заставне майно. Тобто потрібен поручитель.

До речі, наші тепловики отримують газ не за комерційною (ринковою) ціною, а зі значною знижкою - від постачальника зі спецзобов’язаннями, яким є «Нафтогаз». ТКЕ можуть купувати газ у будь-якого продавця на ринку, але він коштує майже в два рази дорожче. Беруть пільговий і не платять за нього... 

Якщо підприємства ТКЕ усунуть причину, яка призвела до небалансу в опалювальному сезоні 2017/2018, у нас не буде повторення тих подій з відключеннями. Тобто потрібно будь-яким шляхом отримати номінації. Крім того, «Кіровоградгаз» зараз знаходиться в судових позовах з «Теплоенергетиком» та «Кіровоградтепло». Незалежно від того, на чию користь буде рішення (віднесення балансування або на облгаз, або на «Нафтогаз»), а також від того, яким в результаті виявиться коефіцієнт, борги тепловикам все одно доведеться платити. Буде це 200 мільйонів або інша сума, борги за рішенням суду тепловикам все одно потрібно буде віддати. І тут виникає наступне питання: чи є в резерві у «Теплоенергетика» та «Кіровоградтепло» ці суми на оперативне погашення?

На закінчення хочеться ще раз процитувати голову правління ВАТ «Кіровоградгаз» Олександра Гладкого: «Не знаєте, як вчинити - запитайте у нас. Будемо разом шукати вихід з будь-якої ситуації, але виключно в існуючих правових рамках».

Прес-служба ВАТ «Кіровоградгаз».