Інформація про товариство Оперативна інформація  

«Автономки»: поки не можна

29 жовтня 2019 р.

 Протягом декількох місяців в соцмережах і засобах масової інформації нерідко згадувалося ВАТ «Кіровоградгаз». З підприємством пов`язували тему автономного опалення в Кропивницькому. Вірніше, відмову у видачі технічних умов на встановлення індивідуального газового опалення. До газовиків ставилися претензійно, ситуацію описували явно спірну, тому ми вирішили знайти відповіді на питання. Розібратися нам допомогла виконавчий директор ВАТ «Кіровоградгаз» Тетяна Клюй.

- Тетяна Анатоліївна, кропивничанам, які отримали дозвіл на установку автономного опалення, і чия квартира знаходиться вище третього поверху, «Кіровоградгаз» відмовляє у виконанні робіт по установці газових котлів. З чим це пов`язано?

- Я розумію здивування городян, адже котли-колонки багато років встановлювали на будь-якому поверсі без обмежень. Справа ось у чому: 1 липня 2019 року вступили в силу оновлені Державні будівельні норми (ДБН), якими не передбачена установка опалювального, водогрійного і опалювально-водогрійного газового обладнання в квартирах житлових будинків вище 3-х поверхів . Раніше існуючі норми передбачали установку газових теплогенераторів для опалення житлових приміщень в будинках до десятого поверху включно з відводом продуктів згоряння через зовнішню стіну будинку. А згідно з новими ДБН пряма норма на установку газових теплогенераторів в багатоквартирних будинках при висоті до десяти поверхів відсутня.

Поясню на прикладі. Припустимо, є квартира на шостому поверсі багатоповерхівки з газовою плитою. Господар отримав від мерії згоду на установку автономного опалення, від тепломережі дозвіл відрізатися від централізованого опалення і звернувся до нас. Ми читаємо відредагований пункт ДБН і відмовляємо у видачі технічних умов. «Кіровоградгаз» керується загальнодержавними будівельними нормами, як і організації будь-якої форми власності, що виконують ці види робіт.

- А з чим пов`язані зміни ДБН? Як це пояснюють в Міністерстві регіонального розвитку?

- Перше, що ми зробили, звернулися за роз`ясненнями до Міністерства розвитку громад і територій України. Відповідь ситуацію ніяк не прояснила. Все звелося до того, що на наше запитання, чи передбачає пункт 9.26 ДБН дозвіл видавати технічні умови, ми отримали відповідь: «читайте пункт 9.26»...

Ми на цьому не зупинилися і звернулися в ще одну структуру, відповідальну за ситуацію, що склалася. Справа в тому, що міністерство використовує рекомендації та методології, які розробляє єдиний профільний інститут в Україні - «УкрНДІінжпроект». Це інститут по газопостачанню, теплопостачанню та комплексному благоустрою міст і селищ України. Щоб не втрачати час на переписку, я вирішила зателефонувати до інституту.

В інтернеті знайшла всього один контактний телефон і зв`язалася з НДІ. Мені відповіли, і я зраділа, що діалог відбудеться. Але жінка (голос був жіночий) після того, як я представилася і поставила питання, різко відповіла мені, що «якщо комусь дуже хочеться задовольнити свої амбіції, то це його проблема»... Тобто діалогу не вийшло. При цьому жінка на моє прохання представитися просто поклала трубку.

- Так що ж робити людям, які чекають на «автономку»?

- Складне питання. Кількість скарг від населення збільшилася. Якщо в 2018 році було видано майже 400 технічних умов, то з липня нинішнього року до нас звернулися і отримали відмову 250 чоловік. Зауважу, що в зв`язку з цим наше підприємство втрачає гроші, адже надання цієї послуги - комерційна складова діяльності облгазу.

Люди скаржаться як керівництву «Кіровоградгазу», так і представникам місцевої влади, є вже звернення на урядову гарячу лінію і в НКРЕ.

П`ятого вересня цього року на сайті Міністерства розвитку громад і територій України з`явився проект змін до спірного пункту 9.26 ДБН. Він хоча і знімає проблему обмеження поверховості будинків, але закладає наступну проблему - прив`язку до колективних димоходів, що знову стане каменем спотикання. Зміни зараз проходять шлях узгодження, і коли цей проект стане нормою ДБН - невідомо.

Ми говоримо, що сьогодні нічого не можна зробити. Може, завтра щось зміниться, хоча гарантій немає. Залишається надія на те, що здоровий глузд переможе.

Записала Олена Нікітіна.